Kader vasthouden op strand

Zie jij ook dingen die er niet zijn?

Kijk eens naar de 9 punten. Wat zie je? De kans is groot dat je er een vierkant in ziet. Is er werkelijk een vierkant of fabriceert je hoofd een vierkant?

9 puntjes in een vierkant van 3x3

Toen ik psychologie kreeg op de universiteit, kregen we een interessant verhaal te horen. Het is het enige dat ik nog herinner van mijn cursus in het eerste jaar geneeskunde.

Twee jonge vrouwen waren aan het wachten op de trein in het station. Ze hadden wat bagage mee die zorgvuldig naast de bank stond waar ze op zitten. Nu en dan liepen ze wat rond , niet te ver, zodat ze hun bagage nog in het oog konden houden. Plots riep 1 van die dames, mijn radio is gestolen! De stationschef werd erbij geroepen. Getuigen legden een verklaring af, beschreven de radio en lieten hun gegevens na, bereid om een verklaring bij de politie te doen, indien nodig.

Wat was er zo bijzonder aan dit verhaal? Er was geen radio! Het waren twee studenten psychologie die een proef deden naar de beïnvloedbaarheid van de mens. Je hoeft nu niet te denken dat er daar toevallig een paar mensen rondliepen die overal radio’s zagen waar er geen zijn ! Het waren mensen zoals jij en ik.

Als mens zijn we enorm vatbaar voor beïnvloeding , zowel door dingen van buiten af als door dingen die we vroeger meegemaakt hebben. We brengen continu deze herinneringen, stemmen en gedachten in ons gezichtsveld die de objectieve realiteit vervormen. Die beïnvloeding wordt nog sterker als we emotioneel zijn. Het gevolg is dat we minder goed met problemen kunnen omgaan.

Wat hebben die 9 punten daar nu mee te maken? Het wordt gebruikt in de mindfulness training. Ken je deze oefening? 9 punten met 4 rechte lijnen verbinden. Dit kan je niet zolang je een vierkant ziet, een box, zoals in het Engels uitgedrukt. En dit vierkant is er niet werkelijk, het is een creatie van je geest die je belemmert in het vinden van de oplossing van het probleem.

De box staat symbool voor het probleem, dit waar we nog geen oplossing voor hebben, dit wat we willen hebben en niet hebben. Of dit wat we ontkennen of onvoldoende aandacht geven. Met mindfulness kan je daar een andere wending aan geven, dit noemen we dan de Mindful BOX. Je moet beginnen met ernaar te kijken. Daarmee start alles. Je kan het begrijpen door observatie. Maar denk er ook niet te hard over na. Wanneer krijg je de beste ideeën? Als je er heftig over nadenkt? Nee, als je even loslaat! Dit bevordert je creativiteit. Thinking out of the box, zegt men. Je kan een probleem niet oplossen op dezelfde manier als hoe het zich gevormd heeft.

Creativiteit is niet iets dat ik in school geleerd heb, en als er iets over werd verteld, dan mocht je niet te creatief zijn! Alleen na-apen wat je voorgezegd werd. De weg volgen die al voor je ligt. Maar het is aan jou, wil je een oude weg volgen of een nieuwe weg maken? Als je echt gelukkig wilt zijn, gaat het erom jouw unieke creatie aan deze wereld, aan dit leven, aan te bieden ! Weet wat je wilt en ga ervoor, verlaat de BOX, verlaat het oude bekende en maak van je leven een uniek levenswerk!

Laat je niet beperken door wat de maatschappij als norm stelt. Het is jouw leven! Hoe wil je het leven? Ik wil graag eindigen met de bekende woorden van Napoleon Hill, whatever you can concieve or believe, you can achieve.