Sterker dan het ego
Op school leer je dat er iets bestaat als een vecht- of vluchtreactie. Het is een overlevingsreactie die wordt geactiveerd in jezelf als je welzijn wordt bedreigd. Niet alleen vechten met je vuisten maar vaak ook met woorden. En vluchten is niet alleen weglopen, maar ook ontkennen of negeren. Jammer genoeg vertelde men niet dat 90% van de mensen 90 % van de tijd volgens deze reactie leven en pogen gelukkig te zijn op deze manier.
Je kan namelijk je welzijn ook vervangen door je ego, en als dit in het gedrang komt, dan wordt deze vecht- of vluchtreactie geactiveerd. We bouwen spanning op en met deze spanning hollen we door het leven en proberen we voor onszelf te zorgen. We negeren wat we in onszelf voelen en kijken naar buiten om geluk te vinden of problemen aan te pakken. Je verliest jezelf in deze krachten die aan de basis liggen van strijd en oorlog en uiteindelijk onze wereld vernietigen. Want het probleem ligt buiten ons, dit geloven we toch. En geluk ook!
Ken je de uitdrukking ‘eerlijk duurt het langst’? Lang om wat te verkrijgen? Geluk? En dit door dingen te verwerven? Status, geld, aanzien, bezit… ? Dit is waar onze maatschappij naar opkijkt. Zij hebben het gemaakt, zij zijn een voorbeeld! Is het echter geen schijngeluk waarbij je dingen achterna holt en je misschien tot oneerlijkheid wordt verleid vanuit het schijnidee dat het zo sneller gaat om gelukkig te zijn. Want eerlijk duurt het langst…
De vraag is of eerlijkheid het langst duurt of het snelst gaat? Het is duidelijk, er is geen weg naar geluk, geluk is de weg. Als je eerlijk bent met jezelf ontdek je dat oneerlijkheid niet de manier is om echt gelukkig te zijn, nu! Daarom : eerlijk gaat het snelst, want je kan alleen nu gelukkig zijn. Eerlijk zijn betekent realiseren dat boosheid en haat niet werken als je gelukkig wilt zijn. Want voor je de hel bij iemand anders creëert , creëer je eerst de hel in jezelf. Zo ben je niet gelukkig! Met je gedachten kan je allerhande verhalen vertellen dat dit niet zo is, maar als je diep voelt, zal je een spanningsveld van innerlijke conflicten opmerken. Maar we negeren dit en vertellen onszelf dat het ‘ik of de ander’ is, een andere vorm van schijngeluk.
Als je gelukkig wilt zijn, is het duidelijk: eerlijk gaat het snelst!
Mindfulness gaat in essentie over leven en laten leven. Het is een manier om respectvol voor jezelf en anderen te zijn. En ja, inderdaad, als je zo mindfulness beoefent, merk je snel dat je er beter van wordt. Je krijgt inzicht in jezelf waardoor je eerlijk wordt voor jezelf en verantwoordelijkheid neemt voor je daden. Een vrouw van 64, intussen 41 jaar getrouwd vertelde tijdens de cursus: “Het is de eerste keer dat ik besef dat het niet altijd de schuld van mijn man is als we ruzie maken”. Ze werd met een applaus onthaald door de andere cursisten. En met veel gelach natuurlijk.
Het start voor iedereen met eerlijk zijn voor zichzelf en te zien in welke mate men nog verleid wordt door oneerlijkheid en zo innerlijke spanningen creëert. Pas op, het is er meestal zonder dat je het beseft. Dus kijk integer en voldoende diep want deze vorm van zelfzucht maakt je niet werkelijk gelukkig. Hier de woorden van Albert Einstein: De werkelijke waarde van een mens wordt voornamelijk bepaald door de mate en de zin waarin hij tot bevrijding van zelfzucht is geraakt. Nu, dit is vaak een lange tocht. Succes ermee! Zelf heb ik nog maar één iemand ontmoet die aangetoond heeft om ook in het midden van de grootste moeilijkheden toch nog eerlijk en liefdevol te blijven. Dat is Thich Nhat Hanh, een Vietnamese monnik die tijdens de oorlog in Vietnam toch wel heel erge dingen heeft meegemaakt. Zijn biografie, echt de moeite waard, is soms schokkend. En daar waar 99,9 % van de mensheid al wapens zou opgenomen hebben, bleef hij geloven in de goedheid van de mensen en vooral dat innerlijke goedheid, liefde en vriendelijkheid de enige weg is in deze wereld en om trouw te zijn aan diep geluk uit respect voor het leven. Misschien wel een belangrijke boodschap voor onze wereld?