kleerhangers

Mindfulness en minimalisatie

Ik keek recent naar een uitzending over minimalisme. De boodschap was snel duidelijk, en interessant! Velen onder ons hebben te veel, we kopen te veel en we kopen dingen die we niet echt nodig hebben.

Kopen lijkt gepaard te gaan met een instant genot, een dopamine-shot ligt mee aan de basis. Helaas wordt dopamine weer snel afgebroken en hebben we een ‘nieuw shot’ nodig. Misschien heb je ook al gemerkt dat het genot van iets te kopen niet zo lang duurt. En als we heel veel kopen dan moeten we ook nog een extra kast kopen of onze kelder of zolder volproppen. En dit kan weer stress geven.

Met mindfulness leer je alvast meer te genieten van wat je hebt. Je ontdekt dat geluk niet in ‘nog iets anders’ ligt, maar mede in diepere waardering van wat er al is, hier en nu. Met minimalisme kan je deze boodschap verder doortrekken: heb ik dit werkelijk nodig? Of koop ik het omdat ik het leuk vind. Dan gaan we veel kopen!

Denk eens aan je kleding. Misschien zeg je wel eens: ik heb niets om aan te doen. Terwijl je lichaam zegt: er is van alles om me te kleden!

Ga eens voor je kledingkast staan en vraag jezelf: wat heb ik echt nodig in het komende jaar?

Dat zal waarschijnlijk minder zijn dan wat je spontaan zou kopen. Ga dus al je kleding na en vraag jezelf waar je tekort van hebt, echt tekort! Op basis daarvan maak je een getal en je kan de intentie plaatsen om dit jaar niet meer te kopen dan dit. Wie weet merk je nadien wel hoe je meer ontspannen door een winkelstraat kan lopen. Hoe er meer ruimte kwam om aandacht te geven aan het leven zelf, eerder dan wat we misschien nog zouden willen kopen om…

Minimalisme gaat nog een stap verder: ook echt alles weg doen wat je niet nodig hebt in je huis en zien dat dit genoeg is. Aan jou om te zien hoe ver je wilt gaan. Er is geen goed of fout. Gewoon wat nu klopt voor jou. Ik heb alvast een belofte gedaan aan mezelf dat ik dit jaar hoogstens 2 kledingstukken zal kopen. En soms vraag ik mezelf af: waarom eigenlijk. Ik hoef helemaal niets extra. Ik heb genoeg om me te kleden!

Misschien kan je deze tip ter harte nemen. Het zal je rust geven en ook kosten besparen!