zee en berg

Haast en spoed…

Ik zat net twee uur in de auto. Het was een uitdaging om niet te schakelen naar het dinosauris brein! Zeker als er hier en daar dinsoaurussen rondrijden! Hoe je rust behouden, ook al vind je dat vele mensen dat niet doen?

Misschien heb je ook al opgemerkt dat vele mensen, eens achter het stuur, een persoonlijkheidsverandering doormaken. En het is niet dat ze vriendelijker worden…. Soms verbazend… Ze zijn anders wel vriendelijk… Het heeft veel met ons brein te maken dat in overlevingsbias gaat in de auto.

We schakelen van ons nieuwe brein (waar empathie en geduld aanwezig zijn) naar ons oude brein (overleving). Gevolgen? Ergernis en oordelen! Waar heb jij leren rijden? Jij maniak! Kan je niet wat uitkijken! Egoïst! Het dinosaurus brein wordt geactiveerd: het is ieder voor zich! Ik laat jou niet voor! Opzij voor mij!

Mijn indruk? Er is nog meer stress op de baan dan op het werk. Het heeft ook te maken met het feit dat we de anderen op ‘mijn’ weg als stoorzenders zien. Stel je maar eens voor dat iedereen met een oorlogstank mocht rijden en dat iedereen mocht vuren als iets hem of haar niet aanstond! Hoe zou de weg er uit zien?

Als we willen bijdragen aan een mooiere wereld (met minder ergernis en meer empathie), dan is het verkeer een plek om aandacht te geven.

Uit: Mindful onderweg , minder stress en meer empathie in het verkeer

Tip 1 Voor wie zich ergert aan het rode licht

Het licht wordt niet sneller groen door je te ergeren. En het geeft je alleen maar meer stress. Dus in plaats van te zeggen: 'Oh nee', zeg: 'Oh ja, een kans om tot rust te komen!' Adem een paar keer in en uit met aandacht. En nodig je beginnende glimlach uit. Dat haalt je uit je dinosaurus look!

Tip 2 Voor wie zich altijd haast

Don’t hurry, be happy. Haast geeft alleen meer stress en maakt je niet gelukkiger. Het geeft ook anderen stress: kijk maar eens hoe vriendelijk je bent voor je kinderen of medeweggebruikers als je gehaast bent. Onthaasten is de boodschap.

Tip 3 Voor wie denkt dat hij beter rijdt dan anderen en graag oordeelt

Niemand rijdt perfect, ook jij niet. Laat je humeur niet bepaald worden door een ongelukkig manoeuvre van de ander. Je kan je anders uren ergeren want er is altijd wel een reden! Stuur je positieve wensen aan de ander – moge het goed gaan met jou - dat bevrijdt je uit je dinobrein!

Tip 4 Voor wie vaak te snel rijdt

Verkeersregels volgen gaat niet alleen om jezelf, maar ook om anderen. Als jij aan 140 per uur op de autosnelweg rijdt, voel je je misschien stoer en beter dan anderen, maar je bent een gevaar. Waarschijnlijk heb je nog niemand gehad in je familie die in het verkeer is omgekomen. Moet het zo lang duren voor je tot dieper besef komt? Denk er ook aan afstand te houden, een ongeluk is zo gebeurd. Altijd in de ander zijn…. zitten duwen, hmm, is dat wat je wilt? Afstand houden staat ook voor overzicht in je leven. Je ziet het volledige plaatje.