Helen van een narcistische ouder of (ex)partner

Ben jij opgegroeid met een ( of 2) narcitische ouders of zorgverstrekkers? Of leef(de) je samen met een narcistische partner? De kans dat je emotionele pijn met je meedraagt is heel reëel, ook al ben je al enige tijd gescheiden of leef je nu je eigen leven.

Jaren onder het juk van narcisme leven, doet veel pijn. Het kan een impact hebben op hoe jij je nu voelt en op hoe je denkt over jezelf, anderen en je leven. Zonder de nodige aandacht kan dit een blijvende stempel zijn op je leven.

Misschien wil je deel zijn van deze cursus waarin we werken met mindfulness, (zelf)compassie, polyvagaal theorie, interactie, delen en andere vormen van heling.

Doelstellingen
  • Emotionele pijn helen ( boosheid, verdriet, …)
  • Zelfvertrouwen en eigenwaarde herstellen
  • Grenzen verkennen ( liefdevol en krachtig)
  • Vergeven zonder over je heen te laten lopen
  • Heling doorheen gedeelde menselijkheid ontdekken
  • Balanceren tussen het aandeel van de ander en je eigen verantwoordelijkheid
Data

21 (di) & 27 (ma) mei met zoom ( online)
Van 19.00 u tot 20.30 u ( ten laatste 21.00 u)

2 juni volle dag op Wonderwell ( Potaardestraat 1, Erwetegem)
Van 10.00 u tot 17.00 u

Begeleiding

David Dewulf & Anniek Janssens

Prijs

185 euro

Inclusief meditaties, hand-outs, thee en water

Inschrijven

Inschrijven kan door deze link te volgen

Praktisch
  • De zoomlink ontvang je de dag voordoen
  • Gelieve je middagmaal mee te brengen voor de volle dag. Er is een koelkast en zo nodig een kookplaat. Thee en water zijn voorzien.
  • De zoomsessies kunnen grotendeels opgenomen worden, de volle dag alleen de meditaties

Hier 8 kenmerken van narcisten

Ze komen heel sympathiek over. Anderen kunnen denken dat je geluk hebt met zo iemand. Je durft er dan ook niet over te praten want anderen gaan het niet begrijpen. Ook voor jou waren ze eerst liefdevol en met de tijd meer en meer minachtend, op een manier dat je gelooft dat je zelf het probleem bent en je je steeds kleiner voelt en begint te twijfelen aan jezelf.

Narcisten begrijpen niet echt wat de ander ( jij) nodig heeft. Ze zijn voornamelijk op zichzelf gefocust. Ze vinden dat ook normaal. Ze gaan alleen inspelen op de behoefte van de ander als ze er zelf meteen beter van worden, als ze dus iets willen van de ander. Ze spelen de vriendelijkheid. Ook al genieten ze soms wel echt van plezier, wel eerder eigen vreugde dan medevreugde.

Narcisten zien hun eigen realiteit als de waarheid, er is dus weinig of geen ruimte voor de ander. Jij bent fout, jouw ervaring telt niet, jij ziet niet hoe het echt is… zijn onderliggende gedachten of uitspraken van een narcist. Jouw ervaring wordt verworpen en hij kan reageren met woede, zodat je terechte kritiek terug inslikt… Je gevoelens tellen dan niet en als de kritiek die je krijgt heel heftig is, kan je contact verliezen met je gevoelens.

Ze hebben veel nood aan bewondering, maar ze kunnen dit niet toegeven ( aan zichzelf). Dat past niet met de manier waarop ze zich willen profileren aan de buitenwereld. Ze gaan echter wel graag hun ( soms sterke) prestaties in de kijker zetten en ze zien zichzelf daarbij als superieur.

Ze aanvaarden geen excuses als er iets misloopt. Ze kijken alleen naar het resultaat. Een ouder zal bijvoorbeeld zeggen: het kan me niet schelen dat jij er niets aan kon doen, je bent de oudste. Ze willen dus makkelijk ergens schuld kunnen leggen ( buiten zich). Ze zijn zo ontgoocheld in de ander ( kind, partner,..) en gaan dit ook duidelijk maken. Je voldoet niet, is wat je te horen krijgt !

Ze verwachten dat je alles doet voor hen, ook al komt het je niet uit. Een kind kan daar veel druk bij ervaren, idem een partner. Er wordt subtiele of directe harde taal gebruikt. De ander zou zich schuldig moeten voelen als hij of zij niet voldoet. Ze zijn er goed in de ander schuldig te doen voelen.

En als ze toch realiseren dat ze te hard waren, kunnen ze zich niet echt excuseren. Ook omdat ze hun fouten niet echt kunnen toegeven aan zichzelf. De ander heeft net veel aan hem te danken, aldus de narcist. Zij zijn immers de gevers ( en soms zijn ze best intelligent en kunnen ze veel realiseren, maar dan vooral in de doe-wereld zonder ruimte voor menselijke gevoelens en kwetsbaarheid).

Narcisten hebben weinig stabiele vriendschappen ( bahalve deze die ze, tijdelijk, onderhouden omdat het hun uitkomt ). Ze gaan heel enthousiast zijn van iemand en dan (voorspelbaar) op een onvoorspelbaar moment, de ander volledig laten vallen en heftig oordelen.